Skip to content

“Sindromul Italia” – plaga Europei de Est

22/03/2012

De STEFANO ROMANO

Foto: Stefano Romano

Unele ziare s-au ocupat deja, au fost scrise articole și făcute reportaje televizate, dar de “Sindromul Italia” încă se vorbește prea puțin, iar marea majoritate a italienilor ignora acest lucru. Acesta a fost diagnosticat pentru prima dată în 2005 de către doi psihiatri din Ivano-Frankivsk, un mic oraş ucrainean: Kisseleff şi Faifrych care au descoperit primele cazuri de o forma depresiva grava de origine sociala la femeile care muncea în străinătate. Nu întâmplător vorbim de anul 2005, la trei ani de la amnistia din 2002 care a condus la reglementarea multor muncitori din cadrul domestic.

Denumirea de “Sindromul Italia” derivă chiar de la faptul ca Italia este tara cu cel mai mare numar  de îngrijitori, “badanti” cum ii spun italienii. Se configurează ca o forma de depresie foarte grava cauzata de cel puțin doi factori, amândoi referindu-se la o criza de identitate: aceste femei nu mai sunt perceptibile ca “mame bune” (a se vedea  studiile de Joyce McDougall) din cauza îndepărtării prelungite de proprii copii,  și sufera de o criza de identitate cauzata de indepartarea de tara de origine.

Primele cazuri au fost identificate în Ucraina, dar acest fenomen a afectat și zonele limitrofe ale Europei de est: România, Republica Moldova, Polonia. Mai deosebit este cazul Republicii Moldova, chiar și acela la care s-a făcut referire mai sus.

Numai în 1999 din Moldova au plecat 100.000 de migranți când, din cauza tulburărilor politice rusești, aceasta tara a atins rata de sărăcie în proporție de 80% în localitățile mici și de 50% în marele orașe. Ca sa nu mai vorbim și despre zona Transnistria, unde, timp de un an, s-a ținut în 1991 un război pentru autonomia și disputa dintre Rusia și Republica Moldova, război ce a costat 1.500 de morți cu un popor care nu se simte nici rus, nici roman, nici moldovean.

Astăzi pe 4 milioane de locuitori, un moldovean din patru se afla în străinătate și se stimează ca suma trimisa din Italia  în patrie ajunge la 7.000 – 8.000 de euro pe an pentru fiecare lucrător. A se porni spre tara noastră sunt în special femeile, dintre care 70% sunt absolvente de facultate și 30% au studii medii sau profesionale. Dar în Italia sunt în primul rand badanti, deci au în grija o familie, de multe ori persoane bătrâne, care nu e a lor, într-o tara nu e a lor, cu imposibilitatea de a se uni familiei de multe ori pentru multi ani deci nevoite să-și lase proprii copii la bunici, in cel mai bun caz. La revenirea in tara, se intampla ca membrii unei familii sa nu se mai poata recunoaste: iti lasi copilul cand are 5 ani si il regasesti la 15 ani. Durerea aceasta o poate intelege numai cine a trait-o pe propria piele. In plus,  te simți “străin” chiar și de o tara a cărei identitate fluctuează și nu garantează nici măcar un sentiment primar de apartenența națională.

Depresia este o boală psicosomatica,  boala care se naste întotdeauna în urma unei rupturi, de multe ori inconștienta. “Badantele” sunt, de regula,  femei singure, care desfășoară o munca grea și necalificata aşa cum sunt titlurile lor de studiu, femei ce încet-încet mor în parte chiar și din cauza ca nu pot fi mame.

Roma este al doilea oraș după Moscova cu cei mai multi moldoveni emigrați. In Italia, oficial, sunt 150.000 (aproximativ 300.000 neoficial), trecând de la 4.000 în 2001 la 38.000 în 2004, iar în 2008 deja cu o rata de + 30%.

Aspectul si mai dramatic al acestei realitati se refera la “orfani bianchi” (orfanii migratiei): copiii care rămân singuri și devin o reflecție al aceluiași sindrom care otrăvește mamele lor la kilometri depărtare.

In 2010, Mihaela Ghircoias constată că  în spitalul unde lucrează, Spitalul de psihiatrie “Sfânta Maria” Iași/ Romania, din 1.000 de copii tratați, jumătate din ei  au mama plecata în Italia pentru a munci ca badante . Sunt copii lăsați în grija rudelor mai în vârstă cu care nu exista nici o comunicare afectiva, sau la prieteni care se dovedesc a fi călăii lor. Vorbim de abuzuri sexuale, abuz de droguri, viaţa în stradă și cazuri de sinucideri ai acestor minori “left behind”.

La lipsa de afecțiune se adaugă, în anumite cazuri,  disconfortul social ce duce la sinucidere. Ca și în cazul Monicăi de 10 ani, care s-a lăsat prada morții de anorexie nervoasa pe un pat de spital in Arad/România,  așteptând degeaba luni de zile ca mama sa intre pe ușă. Tatiana Nogailic, de la AssoMoldave, mi-a referit o situatie infricosatoare:  băieții se spânzură, iar fetele beau otrava. Despre “orfanii albi” se vorbește și în controversatul și premiatul film “Arrivederci” sub regia moldoveanului Valeriu Jereghi.

Nici în România fenomenul nu este diferit. Potrivit FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii) sunt 1 milion copiii lăsați singuri acasă cu părinții aflați în străinătate la lucru. EUROCHILD a confirmat ca 350.000 din 700.000 “orfani bianchi” în Europa provin din România, iar 126.000 dintre aceștia au ambii părinți la munca în străinătate. 16% dintre ei nu-și vad părinții de mai bine de un an, iar 3% mai bine de patru ani. Numai în nordul Italiei sunt peste 130.000 de lucrătoare românce cu o vârstă medie de 40 de ani care și-au lăsat copiii în România în grija bunicilor, rudelor sau chiar singuri. In încercarea de a frâna aceasta drama a luat nastere  Proiectul “Te iubește mama”, datorita Asociației Femeilor Românce din Italia – A.D.R.I., presedinta fiind doamna Silvia Dumitrache.

Proiectul “Te iubește mama”

Am putea continua, dar spațiul dedicat s-a terminat. Important este sa se vorbeasca despre areata realitate. Noi ce putem face? Putem sa ajutam concret pe cei care se ocupa de acest fenomen, contactând asociațiile și contribuind la proiectele acestora. Putem sa ridicam vălul ce ascunde această realitate şi sa discutam cat mai mult posibil, fără ca tăcerea sa mărginească lacrima lor. Pentru ca discutând ne face bine noua și face bine și lor, caci nu sunt doar fantome cu ochii deschiși la culoare în casele noastre,  ele sunt ființe umane. Sa le întrebăm din când în când dacă sunt bine, ce simt, sa le ajutam în ameliorarea greutății ce o poarta în suflet și sa le ajutam sa trăiască un pic mai bine.

Pentru ca Italia noastră îmbătrânește, Istat-ul (Institutul Național de Statistica) a declarat ca în următorii 30 de ani bătrânii de la 20% din populația de azi vor ajunge la 33% în 2065, în schimb cei sub 14 ani, care în prezent sunt 14% vor ajunge la 12% tot în 2065. Iar locuitorii “străini” actual 7,5%   vor ajunge la 24% în 2065.

Populația tânără a Italiei în viitor va fi fiica emigrației. In concluzie, sa faci viata fericita unui străin contribuie în a face sa trăiască bine întreaga Italia.

Mulțumim pentru informații, iar pentru cei ce vor sa aibă mai multe detalii:

Tatiana Nogailic di AssoMoldave, Mediator Cultural și Voluntar UNICEF (http://assomoldaveroma.blogspot.com/)

Silvia Dumitrache – A.D.R.I. Onlus (www.teiubestemama.it) (http://teiubestemamasilviadumitrache.wordpress.com/about/)

Camilla Azzini – network childrenleftbehind.eu (www.alberodellavita.org)”

Sursa: (www.piattaformainfanzia.org / Il Referendum)

Traducere și adaptare: Ramona Ilieș

Mai multe despre proiectul “Te iubește mama”: “Te iubește mama” blog

Annunci

From → In Romanian

6 commenti
 1. Marshfield, MA – Edwin Ishoo, MD, the founder and medical professionals have found some
  treatments that seem to work for the mother and the stress this brings.
  Go to the sub-dermal layer, stimulating significant
  collagen production in the Notes to Seller at checkout, or include it with the Kardashians airs on May 20th.
  Michael Jackson and Steve Jobs, of course: kanyewestKanye WestWe want to contemplate bringing your own snacks also.

  Mi piace

 2. The candidate can smoothly obtain quite a couple of opportunities and find the unparalleled deal that the lender avails
  you. A loan online is a with the most effective
  ways to obtain money support once you require it
  essentially the most.

  Mi piace

 3. Reblogged this on ADRI.

  Mi piace

Trackbacks & Pingbacks

 1. O singura lacrima « panoramicalife
 2. “Sindromul Italia” – plaga Europei de Est | ADRI
 3. “Sindromul Italia” – plaga Europei de Est | ADRI

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: